Alt som skjer på scenen

Med oppstart på Christiania Offentlige Theater i 1827, har teaterkulturen i Norge vokst seg både stor og bred. I dag har vi totalt 56 teatre i Norges langstrakte land, i tillegg til 7 amatørteatre. Man kan trygt si at nordmenn liker seg både på og foran scenen!

stage

Norsk teaterhistorie

Da teateret begynte å bli populært i Norge, var det «kultivert bergensmål» som ble brukt på scenen, da dette likevel ofte var målformen til de største stjernene på scenen. Tett etter åpningen av Christiania Offentlige Theater, ble også Christiania Theater åpnet, i 1837. Den gang var dansk det mest brukte språket på scenen, og danske teaterfolk var i ledelsen for oppføringene.

Store navn ble fremført i de tidlige år

Tenk å leve i en tid da Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson rådet i litteraturen! For en fryd å bli irettesatt av disse store dikterne fordi du overtolker eller feiltolker deres sinnsstemning i en tekst. Bjørn Bjørnson, sønn av Bjørnstjerne, ble Nationaltheaterets første teatersjef ved oppstarten i 1899. Med sin europeiske utdannelse og private bakgrunn, kan vi ikke tro annet enn at denne mannen hadde sterke meninger og ideer. Ensemblespill var hans varemerke, og dette ble da også grunnlaget for senere instruktørarbeid. Det norske teater var hermed under utvikling og opplæring!